Nya tag

Nu är det dags för nya tag här hemma. Barnen måste på något vis bli kontrollerbara. (Ja det är så illa, rätt ofta).

Idag har jag, Ida-Marie och Neo kommit på olika sysslor som de kan hjälpa till med här hemma.
Saker som de ska göra varje dag är att klä på sig själva och städa sitt rum innan läggdags.
Sedan får de turas om att mata marsvinen. Dessa "sysslor" är vi i behov av, med tanke på att en fem- och en sexåring verkligen borde kunna klä sig själv utan att fjanta. Och städningen får de allt också ta tag i, då de leker som virvelvindar och sedan lämnar katastrofområdet. Att mata marsvinen är mitt desperata sista försök till att få upp barnens intresse för dessa djur. Marsvinen är dock till salu, någon som är intresserad? Allt som behövs plus lite till ingår.

Andra saker som står med är att hjälpa till med matlagningen, duka bordet, plocka undan efter maten och städa sina rum 1 gång i veckan. Just dessa saker är mest för att de ska få lära sig att hjälpa till, samtidigt som vi göra något tillsammans. De har ingen syssla varje dag, det känns lite för mycket.

Man måste försöka hitta tid till att skapa egentid med barnen. Och att inkludera dem i exempelvis matlagningen tror jag kommer att bli jättebra. De har kul och får vara själv en stund med mamma eller pappa i köket medan övriga syskon får roas på annat sätt. Även storstädningen av rummet tycker de är kul, när de får dammtorka och dammsuga. Självklart kommer jag eller Janne att hjälpa dem med alla sysslor, så att de fortfarande tycker att det är roligt och att vi som sagt får lite egentid tillsammans.

Vi passade även på att sätta upp lite regler för hur vi ska bete oss här hemma. De får inte slåss/knuffas/sparkas, inte skrika, inte ha sönder saker eller kasta saker och inte svära.

Belöningen för att utföra alla sysslor? Veckopeng. En slant ungefär lika stor som den summa de ändå spenderar på lördagsgodis varje vecka.
"Straff" om man inte gör det man ska eller bryter mot våra regler? Avdrag på veckopengen.
Förhoppningsvis är det inte så kul när man ska få veckopeng och man ser att syster/broder fick mer pengar. Då kanske man lär sig en läxa. Kanske.

Väl värt ett försök, förändring måste vi ha här hemma iaf.

Kommentarer

Designen är gjord gratis utav Designbloggar.com



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback