Planering

Sitter och försöker planera min föräldraledighet...planen var att jag skulle arbeta hela december ut, men nu funderar jag på om jag kanske ska gå hem till den 20:e december iaf.
Måste bara reda ut det här med föräldralön som man får genom kollektivavtalet, hur mycket och hur länge man får det. Det blir ju "lite" mindre pengar per månad när man har föräldrapenning, så jag vill inte ha några otrevliga överraskningar den 25:e januari.

Kanske dags att skicka in moderskapsintyg till fk också... Sedan ska fritidsplats sägas upp för Ida-Marie, allmän förskola ska sökas för Neo..blir lite mycket papper för mig. Och så känner jag att det är så viktigt att göra allt i tid, vilket som vanligt brukar sluta med att jag gör allt i sista sekunden.

Måste ju erkänna att jag längtar tills att det är dags att gå hem. Blir nog bra att gå någon dag innan jul, hinner jag med lite julstök här hemma i lugn och ro. Nåja, jag får ju hjälp av tre barn och så har jag en enorm mage ivägen, men jag slipper fixa allt på kvällarna efter jobb iaf.

2 familjemedlemmar mindre?

Eventuellt (förhoppningsvis) så flyttar marsvinen till en annan pojke ikväll. Neo var lite upprörd, tills att jag förklarade att pengarna som vi får för marsvinen är hans och Ida-Maries pengar. Och att vi kan åka till leksaksaffären när hans vattkoppor är borta. Han ser inte så upprörd ut längre.

Ida-Marie hade dock förslag på att vi skulle köpa en kanin istället. Och Neo en hund.
Men nej, inga fler djur.
Och Janne lär förresten aldrig någonsin mer gå med på att skaffa djur om jag känner han rätt.. ;)

Söndag söndag söndag

Ida-Marie sover över hos sin moster Alex och hennes Erik ikväll. Janne ska jobba en natt till innan han får ta vård av barn två nätter (hans tur). Jag får jobba hemifrån en stund i morgon bitti, sedan har jag barnvakt från klockan nio. Vad gör man inte när det inte finns någon som kan vikariera för en? Ska lära upp en arbetskompis i veckan så efter det kanske jag vågar bli sjuk eller vara hemma med vård av barn.

Så ikväll blir det bara jcg och mina små pojkar hemma! Räknar med att Jamie kommer att somna tidigt. Neo blir nog vaken för han tyckte att det var en bra idé att sova middag nu (16.40). Men han lär ju få vila när han är sjuk stackarn.

Kvällstrött

Sitter redan och sneglar på klockan, dags att sova snart...? Känns lite trist på en lördag, men vad gör man när man är så trött!? Jag är jättesugen på öl också, hur gott hade det inte varit? Tror inte (nästan 99% säker) att det finns någon alkoholfri i kylen. Eller någon annanstans heller i det här hemmet. Däremot finns det en massa annat gott, som riktig öl och baileys. Nästa sommar kanske... =)



Lördag

Neo drabbades värre av vattkopporna än Ida-Marie. Ida var hur pigg som helst medan Neo däremot är jättetrött, hängig och håller på att gå under för att det kliar så mycket.
Jamie har inte mer än drygt 10 koppor än så länge och han är rätt stolt över att han också är prickig nu.
När jag upptäckte hans vattkoppor igår sa jag: Men Jamie! Du har ju vattkoppor! Han svarade då: ÅH! Ta kort på mig!

Pojkarna slöar på soffan för tillfället. Ida-Marie hängde på morfar på promenade med hunden Vilma och är nu hos mormor och morfar där hon sitter och pysslar och ska bli bjuden på lunch. Hon njuter nu av att få vara ute och göra saker medan hennes bröder är kvar hemma, de fick ju göra en massa när hon var sjuk. =)

Efter lunch ska vi gå ut på gården iaf, så får pojkarna leka så mycket som de nu orkar. Känns inget vidare att sitta instängda när det blev sådant kanonväder. Fast det beror ju lite på om Neo går med på att ta på sig kläder på överkroppen, han svettas och så kliar det lite mer när han har tröja på sig. Stackars liten.

Uppdatering

Jamie har också fått några prickar nu.
Känns som att min efterlängtade helg kanske inte blir så mycket att hurra för ändå, med två "små" som har vattkoppor samtidigt.
Tråkigt med så smittsamma sjukdomar, lite trist när man blir helt isolerad.

Ida-Marie och Neo är fortfarande vakna, de sitter och kollar på Spiderman. Räknar med att de kommer att somna snart så att jag hinner äta en bit dajmtårta till innan jag själv ska knoppa.

14 veckor kvar att jobba nu då! Snart börjar nedräkningen på riktigt.

Fredag

Äntligen fredag! Trots att Janne ska jobba hela helgen, trots att Neo fick vattkoppor igår så ska det bli helt underbart med helg!

Tröttheten slog till redan i onsdags. Lite väl tidigt i veckan tycker jag. Nu när jag sitter här, fredag lunch med drygt 4 minuter av lunchrasten kvar, så känner jag mig vidrigt trött.

Neo har spenderat natten och dagen idag hos sin mormor och morfar.
När jag kom hem från jobbet igår möttes jag av en Neo som utbrast: MAMMA! Jag har så ont i huvudet och är så varm!

Feber hade han och jag misstänkte direkt att vattkoppor var på G och minsann om jag inte hittade 3-4 st koppor direkt. Då rindge jag mamma och frågade om de kunde ha Neo under fredagen, så slapp jag eller Janne vabba en dag. Tack för det!

Nu skulle vi bara behöva en barnvakt tills på tisdag. Elak jag är men jag har redan vabbat två dagar den här månaden..

Nya tag

Nu är det dags för nya tag här hemma. Barnen måste på något vis bli kontrollerbara. (Ja det är så illa, rätt ofta).

Idag har jag, Ida-Marie och Neo kommit på olika sysslor som de kan hjälpa till med här hemma.
Saker som de ska göra varje dag är att klä på sig själva och städa sitt rum innan läggdags.
Sedan får de turas om att mata marsvinen. Dessa "sysslor" är vi i behov av, med tanke på att en fem- och en sexåring verkligen borde kunna klä sig själv utan att fjanta. Och städningen får de allt också ta tag i, då de leker som virvelvindar och sedan lämnar katastrofområdet. Att mata marsvinen är mitt desperata sista försök till att få upp barnens intresse för dessa djur. Marsvinen är dock till salu, någon som är intresserad? Allt som behövs plus lite till ingår.

Andra saker som står med är att hjälpa till med matlagningen, duka bordet, plocka undan efter maten och städa sina rum 1 gång i veckan. Just dessa saker är mest för att de ska få lära sig att hjälpa till, samtidigt som vi göra något tillsammans. De har ingen syssla varje dag, det känns lite för mycket.

Man måste försöka hitta tid till att skapa egentid med barnen. Och att inkludera dem i exempelvis matlagningen tror jag kommer att bli jättebra. De har kul och får vara själv en stund med mamma eller pappa i köket medan övriga syskon får roas på annat sätt. Även storstädningen av rummet tycker de är kul, när de får dammtorka och dammsuga. Självklart kommer jag eller Janne att hjälpa dem med alla sysslor, så att de fortfarande tycker att det är roligt och att vi som sagt får lite egentid tillsammans.

Vi passade även på att sätta upp lite regler för hur vi ska bete oss här hemma. De får inte slåss/knuffas/sparkas, inte skrika, inte ha sönder saker eller kasta saker och inte svära.

Belöningen för att utföra alla sysslor? Veckopeng. En slant ungefär lika stor som den summa de ändå spenderar på lördagsgodis varje vecka.
"Straff" om man inte gör det man ska eller bryter mot våra regler? Avdrag på veckopengen.
Förhoppningsvis är det inte så kul när man ska få veckopeng och man ser att syster/broder fick mer pengar. Då kanske man lär sig en läxa. Kanske.

Väl värt ett försök, förändring måste vi ha här hemma iaf.

Lördag förmiddag

Tio över åtta fick jag sova till idag, måste vara rekord. Alla barnen sov i min säng. Neo vaknade lite innan oss andra och passade på att spela på min mobil och ladda hem en ny app med Eric Saade. HUR lyckas han?! Han grejar och fixa med min mobil, helt självlärd. Jag försökte med dubbla knapplås men han lyckades lista ut kombinationen direkt.

Barnen började prata om lördagsgodis för en timme sedan. Det gäller att planera i tid eller vad? Den här lördagen ska jag inte lämna godisskålen ur sikte, inget vatten/läsk ska hällas där i denna vecka!

Innan det blir lördagsmys så har vi en hel dag att spendera och jag har noll planer. Vill gärna åka ut i skogen och plocka lite granris men det törs jag inte eftersom jag är rädd för björn/älg/varg. Jobbigt läge att vara där med tre barn om ett djur dyker upp. =) Kanske jag kan komma på ett ställe som inte är så ödsligt, känns inte lika läskigt då, Frågan är ju om alla barnen har stövlar hemma...?

Slutkörd

Det var nog precis i rättan tid som jag fick lämna produktionen på jobbet och bli kontorsråtta igen. Senaste två dagarna har jag börjat känna av i bäckenet (?). Värst när jag ska resa mig upp. En liten försmak på hur det kommer att kännas i slutet av graviditeten.. Lider av konstig huvudvärk, ständigt tryck. VArje gång jag hostar så spänner det i vänstra halvan av huvudet. Tror att det kommer från nacken, ska värma min vetekudde och lägga på så kanske det lindrar något.

Janne jobbar ju som vanligt. Och Neo har redan somnat (18.00). Mysa lite i soffan nu med de andra två och hoppas på sovmorgon i morgon. Och att jag får sova i natt. Jag har fått rethosta, nu när det är typ 2-3 veckor sedan jag var hemma sjuk. Kan det någonsin släppa taget?

Onsdag

Varvar ner efter arbetsdagen. Barnen är lite smått galna som vanligt, så Jamie fick följa med sin pappa till affären och Neo fick hoppa in i duschen. Ida-Marie går runt och beter sig som en tonåring (!) och jag känner mest för att gå och sova redan nu.

Jag tror att det enda rätta just nu är att lägga mig på soffan och invänta kvällen. Även om jag inte arbetar i produktionen längre så blir jag fruktansvärt trött efter en arbetsdag. Jobbet nu är mer ansträngande för hjärnan, så jag blir trött på ett annat sätt. Huvudvärk nästan varje dag jag kommer hem och linser så torra att de hoppar ur ögonen av sig själva. Men snart är det helg! Då ska jag inte sova ut, eftersom jag är själv med barnen...suck.

Vad gör man på en söndag morgon?

Morgon på kapellgatan. Det betyder alltså att pojkarna sitter och kollar på tv (Neo spelar ds samtidigt) och Ida-Marie sover fortfarande. Är pojkarna tillräckligt lugna på morgonen så brukar Ida-Marie sova lite längre. Jag har smitit in till köket för en kopp kaffe och lite datatid.

Snart är helgen över och jag behöver inte stanna hemma med vård av barn under veckan då Janne är ledig tills på fredag. Än så länge är det bara Ida-Marie som fått vattkoppor, men det kan ju dröja ett tag innan det bryter ut hos pojkarna, om de blivit smittade. För deras skulle så önskar jag att de får vattkoppor nu, då det sägs att det ska vara lindringare ju yngre man är, men samtidigt så vill jag inte att de ska drabbas. Både för att det är jobbigt för dem och för att vi vet aldrig hur länge vi kommer att bli isolerade om alla tre barn ska gå igenom detta...

Graviditeten. Vecka 22: 6 sep - 12 sep 2011

Vecka 22

Kroppen:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.

Trött utan sovmorgon i sikte...

Jag är så fruktansvärt trött. Jättetrött. Även fast jag de två senaste nätterna haft barn som sovit. Det hjälps inte.
Jag vill sova längre än till 6.00 en morgon. Men eftersom Janne fått en massa extra skift så kan jag glömma sovmorgon resten utav den här månaden. Kanske den 1 eller 2 oktober, fast Janne har inte schema för den perioden ännu så han jobbar säkert då också. åh!

Sitter något otåligt i köket och väntar på att kaffet ska bli klart sedan ska jag mysa ner mig i soffan med Jamie (som för övrigt är anledningen till att jag inte får sova på morgonen ifall någon undrade).

Ida-Marie och Neo kommer nog att sova en stund till. Efter frukost ska jag tvinga alla barnen att leka ute så kanske jag hinner/orkar göra lite av alla måsten i trädgården. Plocka upp alla äpplen till exempel förstår inte meningen med äppelträd när allt ändå ramlar ner innan det är färdigt...
Plommona är nog färdiga nu, plocka in en hög till mellis kanske vore trevlig.

Tidsfördriv

Jag har utvecklat ett beroende till min xperia. Wordfeud, bubbel shooter och facebook. Batteriet i telefonen har aldrig tagit slut så fort som det gör nu! Något måste jag roa mig med när barnen ser en film för 1000:e gången...

Här hemma är det sanering av barn som gäller. Pojkarna är nyduschade, Ida-Marie står där inne nu. Vet ej hur vi ska lyckas torka henne utan att riva sönder några koppor. Det var kanske ingen bra idé med en dusch för henne idag! Nu är det hur som helst för sent, hon är redan blöt!

Dags att börja förbereda lite kvällsmat här hemma kanske så kan vi sikta på att mysa ner oss i soffan inom kort. Jag är trött, hungrig och lite lätt uttråkad. Inte van vid att vara hemma om dagarna..

Torsdag

Ida-Marie är trött på att jag kallar henne prickig-korv. Hon vill istället att jag kallar henne banan. (?)
Köpte igår en salva som lindrar vid vattkoppor, hon säger att den hjälper så jag hoppas det. Prickarna fortsätter att "föröka" sig, stackars liten.

Här hemma sitter vi vid frukostbordet. Neo ska snart till dagis, de ska gå på teater idag. De ska åka buss dit, så Neo är väldigt glad. Vad vi ska roa oss med här hemma vet jag inte men jag misstänker att vattenfärgerna kommer att plockas fram och att DVD:n kommer att användas =)

Vård av barn

Ida-Marie har vattkoppor. Hon ser ut som en prickigkorv! Och Jamie är fortfarande hängig, feber, snorig och hostig. Han har inte låtit mig sova mycket i natt. Drygt.

Strax ska vi köra ner Neo till dagis. Han får vara där och leka av sig i någon timme (9-13).
Sedan ska jag försöka roa två sjuklingar här hemma. De som aldrig vill leka samma sak. Lycka till för mig!

Vattkoppor?

Ida-Marie har några prickar på rygg och bröst. Vi har inte tagit någon temp på henne ännu men hon känns lite varm så förmodligen har hon feber. Eftersom vattkoppor går på lekis så är det vad vi misstänker just nu. Lite svårt att se på prickarna just nu men vi får avvakta lite. Är det vattkoppor så kommer det nog fler prickar inom kort!

I morgon var det redan planerat att jag skulle stanna hemma med vård av barn eftersom Jamie har hög feber och är snorig. Men nu blir jag nog hemma hela veckan som det ser ut. Synd att jag hade lite kvar att göra på jobbet som jag tänkt fixa under morgondagen, kändes ju OK att åka ner en liten stund till kontoret med Jamie. Men att ta med någon med vattkoppor är inte OK. Kan ju finnas folk där nere som inte haft det! Jag får försöka jobba lite hemifrån, det löser sig alltid...

På måndag börjar jag med mina nya arbetsuppgifter, om inga planer hinner ändras tills dess. Då kommer jag att arbeta med växel/kundtjänst/order/reception. Vet inte vad min arbetsbeskrivning blir men det är typ samma arbetsuppgifter som jag har idag, inne på kontoret, plus en hel del till då. Det ska bli spännande! Och skönt för min trötta kropp.

Nu ska jag kolla om Ida-Marie fått fler prickar. Sedan är det nog dags att väcka lilleman som sover middag efter intag av alvedon.

Söndag

Idag känns som att det kommer att bli en riktig segdag. Redan söndag... En ny arbetsvecka väntar. 18 veckor kvar för mig att jobba och det känns väldigt långt!
I morgon kommer jag att få lära mig nya arbetsuppgifter som det är tänkt att jag ska sitta med på heltid snart. Då blir det lindrigare att jobba, kanske jag då lyckas hitta all energi som jag förlorat längs vägen? Som det är nu är lördag och söndag alldeles för kort för att hinna vila upp mig på. Finns inte en chans.

Igår lekte barnen med en tjej som nyligen haft vattkoppor. Jag tänkte att det vore bra om barnen fick vattkoppor nu och inte i Januari när lillebror kommer. Men idag läste jag att lillebror visst är immun mot vattkoppor upp till 6 månader eftersom jag haft vattkoppor som liten. Attans!
Hur som, det är bättre att de har de nu. Gärna alla tre samtidigt så vi slipper vara isolerade i 6 veckor eller dylikt.

Hur gick det här till?

Våra barn är allihopa som små virvelvindar med öronen fulla av bomull. De vill inte gärna lyssna och frågar oftast inte om lov innan de gör något tok... =)

Men, något som de ofta frågar är: Får jag gå och leka? eller Får jag gå och kissa?

?! Behöver man be om lov för dessa saker ? Jag skulle mycket hellre se att de frågade om lov innan de ritar på väggen, tar sönder något eller gör något andra dumheter..

Här hemma har vi en grinig morgon. Neo är på sitt finaste humör och gråter över allt. Han hittar inte filten, han kan inte plocka upp filten, Jamie rörde hans tallrik, han vill ha nässpray, bananen smakar äckligt, han vill ha mer mjölk, Ida-Marie är dum, han vill läsa en annan bok. Och han gråter och mjäkar sig tills jag blir vansinning! Och vi har bara varit vaken i drygt en timme. Tur att de andra två inte håller på likadant, då hade jag nog varit redo för psyket.

Klippt

Jamie blev (såklart) supersnygg i nya frissan! Jag hade inte behövt oroa mig =) Kort blev det! Och när vi gick därifrån hade han blåa blixtrar på sidorna av huvudet och en blå tuppkam. Frissan frågade om han kanske ville ha grön eller svart färg? BLÅÅÅÅ! Svarade Jamie. Blå är hans favoritfärg sedan vi köpte den blå bilen tydligen.. Frissan frågade också hur gammal Jamie är, 4 svarade han då. ?! Han tyckte nog att det var lika bra att lägga till några år när han var på ett ställe fullt av tjejer ;)

I morgon är det fredag, äntligen! Den här helgen är mer efterlängtad än någon annan helg tror jag. Jag är helt färdig!