Börja springa!

Löparskor till Janne är beställda, mina egna behöver bara plockas fram och dammas av för tro det eller ej vi ska börja springa! Första gångerna måste jag springa tillsammans med Janne, när jag känner mig lite mer säker och inte så fjantig så kan jag nog springa själv. Det blir ju lite svårt om vi ska behöva kirra barnvakt för att kunna springa tillsammans varje gång. Och har jag varit iväg med Janne några gånger och inte blivit uppäten av björn, varg eller jagad av älg så kanske jag inte är så rädd när jag sticker iväg själv sedan.

Jag har ett schema (av Malin Ewerlöf) som vi ska följa. Första veckan ser ut så här:

Vecka 1:

Pass 1: 20 min löpning. Varva 2 min jogg med 2 min rask gång

Pass 2: 20 min löpning. Varva 3 min jogg med 2 min rask gång

Pass 3: 20 min löpning. Varva 4 min jogg med 2 min rask gång.

 

Jättetrist med ännu en träningsblogg, så jag kommer inte att börja skriva om löpning!! Men en uppdatering om hur det går kommer jag att bjuda på! Tracka gärna med kommentarer så jag/vi känner pressen för att fortsätta med detta! Känner mig jättetaggad nu och vill bara sätta igång! Janne ska köra två nätter nu, med start i morgon, men vi ska nog hinna med första rundan den här veckan! Bara hans skor kommer...


Sista april

Vädret idag blev inte alls som vi hoppats på, för kallt för att vara ute någon längre stund.
När Sam vaknade ute i vagnen så myste vi ner oss i en solstol med hans vagntäcke men det räckte bara för en liten stund sedan fick vi lov att gå in.

Vi hade planerat att åka upp till Robertsholm ikväll för att se på kasen, men den ska visst tändas klockan åtta, det passar inte alls in för vår del. Det sammanfaller med Sams mattid och Jamie sovtid. Han är ju (oftast) rätt trött på kvällen våran Jamie. Det kan ju bero på att han håller full fart hela dagarna.

Känner mig lite rastlös nu när man sett fram emot en till dag utomhus. Måste hitta på något att fixa med här inne istället men vad?

Studsmatta

Idag ska vi montera barnens studsmatta. Det kan bli mindre kul. Vi har egentligen inte en aning om hur det går till och barnen kommer inte att sitta snällt bredvid och vänta. De kommer att fråga 100 gånger om vi är klara snart och de kommer garanterat att pilla på alla delar till studsmattan så att man blir galen! Men sedan ska de få hoppa sig trött! Förutsatt att vi lyckas med dagens uppdrag...

Rymma hemifrån

Jamie lyckades "rymma" idag.
Det började med att Ida-Marie och Neo drog iväg på cykel själv längs gatan när jag och Janne stod ute och pratade med grannarna. Janne stack efter dem och två sekunder senare beslöt Jamie sig för att han ville gå med pappa. Okej tänkte jag, Janne kan inte ha kommit lång bakom häcken så Jamie kunde få springa i kapp sin pappa. Efter en stund kom de tillbaka från andra hållet (har då gått runt kvarteret), Janne, Ida-Marie och Neo. Ingen Jamie!
Jag stack iväg åt det håll som de gick åt från början och funderar i korsningen, vilket håll Jamie valt om han inte såg sin pappa och sina syskon?!

Precis då kommer Jamie springandes, inte ett dugg orolig för att vara själv men ropar JAG LETAR EFTER MIN PAPPA!

Läskigt värre.

Jag rymde också hemifrån en stund nu på kvällen. Skjutsade lillasyster till jobbet och stannade sedan till hemma hos svägerskan på en rök. De var ett gäng där hemma som senare skulle gå upp till Folkan. Orkhandbollen äger ju rum denna helg så ikväll är det fest som gäller. Tidigare idag så kändes det väldigt lockande att få sitta ute i solen med en kall cider. Min cider får vänta ett tag till, fortsätter att amma på nätterna så länge det fungerar. Eller tills att Sam får en tand, då får det vara stopp!

Flera sätt att komma undan med fula ord

Som jag skrev i förra inlägget, det är fruktansvärt roligt att säga fula ord och kommer man på ett sätt att komma runt förbudet mot fula ord, då ska det utnyttjas!

Neo tycker nog att han själv är en stjärna när han bestämt berättade: Ni får inte bli arg när jag säger FUCK. (uttal fack).

Vi: NÄHÄ och varför inte då menar du?

Neo: För jag menar DAGISFACK, där man lägger kläderna!!!
Och så flinar han så där som bara våran Neo kan.

vad säger grodan? Fuck ***

Jamie är helt otrolig på att prata men ibland blir det lite fel. Enligt honom säger grodan Kvack och han uttalar det mycket bestämt fuck. Idag hörde vi Ida-Marie fråga honom: Vad säger grodan? Säger den fuck you? (Ida-Marie och Neo finner ju denna felsägning hysteriskt rolig, såklart). Janne sa till Ida-Marie att hon inte får säga så, hon trodde nog inte att vi hörde henne. Men hon finner sig snabbt och svarar ungefär: Vadå får man inte säga groda eller?  Varför är det så kul att säga alla fula ord? Antagligen för att vi säger att de inte får men vad gör man då? Jag brukar försöka ignorera dem. Fast en del har jag tjatat tydligen för Jamie brukar påminna mig (Ops!) Inga fula ord mamma!!!!

Sams nya åk


Så här glad blir man över en ny vagn! Mamman och pappan är också glada, nu får vi plats med vagnen i bilen... Känns som att den andra vagnen snart kommer att bli överflödig. Jag är ju inte den som är ute och går mycket (då jag oftast är själv med fyra kids) och för kortare sträckor duger den här nya alldeles utmärkt! Sufflet och regnskydd samt att den går att fälla ner i fullt liggläge, större krav än så har jag inte på vagn.

Så den andra vagnen ska vi sälja till sommaren, Sam ska bara bli lite mer stadig så att han kan sitta ordentligt. Fixade en köpare på 2 sekunder också. Fint det, med en lillasyster som är gravid ;)

Fredag!

Äntligen fredag! Jag och pojkarna skjutsade Ida-Marie till skolan, sedan var vi ute och lekte en stund. Solen verkar ha svårt att bestämma sig för om den ska vara framme eller inte. Nu är vi inne igen och Neo och Jamie spelar nintendo ds och Sam sover. Egentligen borde jag göra lite nytta, men idag kan jag skylla på att det är fredag och då har man väl rätt till att slöa lite?!

Lite trött idag är jag, Neo väckte mig i natt då han blödde näsblod. Blod över hela grabben var det! Rätt läskigt att bli väckt mitt i natten av en ledsen röst som piper mamma och när man kollar upp så står det en blodig femåring bredvid sängkanten!

Så här började pojkarna morgonen, mys i Jamies säng! Ida-Marie var sur som en citron när hon klev upp, trevlig "tonåring".

Så här glad blir man när man kan sitta själv!

Kvällens lugna tid

Sam sover tätt intill mig, hans fingrar kittlar mot min axel och han andas djupt. I rummet intill hörs Jamies lätta snarkningar omgett av ljudet från regnet som smattrar mot taket. Ida-Marie och Neo kollade jag till innan jag gick upp till vårat sovrum, de sov så som bara barn kan. Armar och ben åt alla håll och utan reaktion när deras mamma lade dem till rätta och viskade i deras öra. Och här ligger jag och lyssnar och funderar. En lugn stund innan någon liten kallar. Mamma är mat, värme och världens bästa monster-bort-skrämmare nattetid. Och så smakar visst vattnet i min vattenflaska bättre än att dricka ur mugg i köket, eftersom Neo kommer upp ibland på natten och dricker.

Sweet child of mine

Idag har vi varit på utvecklingssamtal med Ida-Marie. På frågan om vad hon önskar lära sig svarade hon; att skriva.
Så nu vill jag ha tips! Hur lärde ni ert/era barn att läsa och skriva? Här hemma har det tyvärr stått stilla på den fronten men jag känner nu att jag vill börja arbeta med Ida-Marie för att lära henne!
Så hur börjar man? Hon känner igen de flesta bokstäver, så jag antar att vi får träna på dessa och ljuda dem? Hur gör man det på ett roligt sätt då? Bilder på olika ord? Alfabetskarta? Tips mottages tacksamt!!

Små barn känner jag att det inte är problem eller svårigheter (eller hur jag nu ska uttrycka mig) att ta hand om. Men nu när de blir äldre så är ju även jag nybörjare...


Dessa fina rosor fick jag av min älskade lillasyster idag, av den enkla anledningen att jag är jag. Det värmer i hjärtat! <3

Torsdags trist

Varje morgon när klockan ringer så vill jag somna om, släpar mig upp och sätter fart och blir rätt snart pigg. När jag kör barnen till dagis/lekis så blir jag riktigt pigg och känner mig på gång. Men varje dag när jag kommer tillbaka hem efter lämning så går luften ur mig! Jag tappar all energi och får tvinga mig till att göra någonting. Allt blir gjort lite halvhjärtat på något vis.

Nu har jag precis betalat räkningarna, passade ju mig bra eftersom jag då får sitta still och sippa kaffe samtidigt. Inte för att det är månadenes höjdpunkt direkt, jag gillar visserligen att spendera pengar när jag sitter på diverse shopping sajter, men att spendera pengar via swedbank är inte lika kul!




Bumbo stolen som vi köpt till Sam. Han är alltid lika nöjd när han får sitta i den!

Ny vagn


 

Då vi inte får plats med vanliga vagnen i bilen och vi "måste" ha en sulky med fullt liggläge, så klickade jag hem den här idag! Så kan Sam glida runt inne på Liseberg i bekvämt läge i sommar!


Framgång

Sam har senaste dagarna lagt sig på sidan så jag hann bara tänka idag att snart vänder han på sig och vips så låg han på mage! För att genast vända tillbaka till rygg?! Varför bara lära sig att vända åt ena hållet när man kan lära sig allt på samma gång? Han såg lite förvånad ut och vändningen tillbaka till rygg gick lite fort så han blev rädd. Duktig kille det där!

Han lyckades återigen med konststycket att få bajs upp på ryggen, i sin body. Helt omöjligt att lirka av utan att hela han blev bajsig. Så då tog vi med oss Bumbo stolen och gick in i duschen. Plaska lite i duschen med mamma var roligt. Var nog vad jag behövde också (en dusch inte nerbajsad unge) för att komma igång. Blev lite piggare så då använde jag den energin till att ta vagnen till värnaskolan och hämta Ida-Marie. (Hon uppskattade dock inte promenaden hem lika mycket).

Nu är det dags att skicka iväg Janne för att hämta hem Neo och Jamie. Jamie skulle leka hos Charlie idag och Neo smilade visst in sig så han fick stanna där också. Neo har en dagiskompis som bor på samma gata som Charlie så Neo ville leka där, men kompisen var inte hemma. Fast Neo envist sa att MEN MAMMA, jag och Agust har pratat på dagis och vi kunde leka idag! Mmm, klart barnen tror att de alltid kan leka. Man måste ju höra med mamma och pappa också kanske.. ;)

Onsdag

Jamie har sovit oroligt halva natten, mycket pip och gnäll från hans säng utan att jag vet varför. Så idag känner jag mig lite tom i skallen, blir ju lätt så när Jamie och Sam turas om att väcka mig men lite kaffe nu så ska det nog ordna upp sig.

De tre stora barnen är på dagis/lekis, Sam sover middag och jag försöker fixa lite här hemma. Har startat en maskin med tvätt, längre än så har jag inte kommit. Pimplar mitt kaffe och fastnar lätt framför datorn hela tiden.
Efter att vi lämnat Ida-Marie på lekis i morse så åkte jag och pojkarna och pantade flaskor på ICA. Vi försöker varje morgon hitta något att göra innan pojkarna börjar dagis. Vi fick ändra deras tider så att de börjar 8,30 istället för 9,00 men glappet på en halvtimme blir ändå för stort.

Idag ska Jamie leka med kompis Charlie efter dagis. Ida-Marie och Neo vill också leka med kompisar såklart, jag känner att det är nu som det börjar. Leka med kompisar är såklart jättekul, stressigt för en annan bara att hämta och lämna kids överallt. En ska leka där, en annan här och jag ska mata Sam och laga kvällsmat och hämta där osv osv. Enklare när Janne är ledig, allt är såklart enklare då. Det är ett hus till salu på vår gata, vore ju toppen om en barn familj flyttade in där, med ett barn i neos ålder och ett barn i Ida-Maries ålder, lekkamrat i huset bredvid vore ju toppen, vår tomt går ihop med den tomten, så då behöver barnen inte ens gå längs vägen. (vilket de inte får göra själva). Men det flyttar väl inte någon utan barn såklart. Vi bor så bra här, stor tomt, nära till skog men också till centrum, det enda som saknas är fler barn i området... Sedan vore det ju såklart enklare om man kunde (vågade) låta barnen springa upp till lekparken på borgvägen och leka, för det bor visst mycket barn där upp nu. Men nä. Usch ryser vid tanken på att låta barnen gå själva. Vad som helst kan ju hända. De kan ramla och slå sig illa, de kan bli påkörda, kidnappade, gå vilse (man vet aldrig!), rymma, någon kan vara elak mot dem, de kan vara elaka mot något annat barn... Nä! Usch!

Hur gammal tycker ni att ett barn ska få vara innan de får lov att springa iväg och leka på egen hand? Är det bara vi som håller för hårt i våra barn? (Tänker främst på Ida-Marie och Neo nu såklart).

Livet som mammaledig

Så här kan en morgon se ut här hemma...

Skol/dagis morgon, klockan ringer 06.00. Jag trycker på snooze, klockan ringer igen efter tio minuter, snooze...osv.
06.30 stressar jag upp. Väcker Jamie (medan jag håller Sam i famnen, som självklart sover gott). Jamie drar täcket över huvudet några gånger innan han gråtande ger upp och går ner och lägger sig i soffan och försöker vakna.
Går in till Ida-Marie och Neo, de reser sig som zombies och traskar in till soffan.

Jag slänger fram kläder till barnen och ber dem klä på sig, går in i köket och kokar kaffe, blandar en flaska till Sam. Byter blöja på liten och tar på honom kläder.
Sam dricker sin flaska och jag smuttar på kaffet. Ber barnen att snälla klä på sig NU.

När Sam är klar får han leka i babygymmet medan jag dukar fram frkost till barnen. De sätter sig och äter medan jag dricker kaffe, klär mig själv (en väligt sen dag= de första kläder jag hittar, mössa och glasögon då linserna inte vill i under stress...)

Plockar undan i köket, morrar åt barnen att klä på sig NUUUUUUUU.

Klär på Jamie...

Ut i hallen, klär på Sam ytterkläder samtidigt som jag håller isär de barn som ryker ihop framför skostället. "Jag stod här först" "GE MIG MIN SKO!" "Min dragkedja fungerar inte" "DET DÄR ÄR MIN MÖSSA PUCKO"

Får tag i skohon precis innan den ska landa i någons huvud.

Kommer på att vi inte har borstat tänderna, in i badrummet med jackor och skor! Kvart i åtta nu!

Lämnar Ida på skolan och åker sedan till ankdammen för att mata änderna, Jamie kastar hela mackor på änderna och skriker "Bit mig inte bit mig inte!"

Åker vidare till återvinningen och kastar tidningar och pappersfrp. Kollar på klockan, en kvart kvar tills att Neo och Jamie börjar...åker ett varv innan vi kommer fram till dagis. Lämnar av pojkarna och åker hem med den minsta grabben.

Väl hemma så använder jag timmarna fram tills att barnen slutar till att återhämta mig från morgonen.


Tisdag 17 april

Sam har en riktig slödag! Han har sovit sedan vi åkte hemifrån 7.30 i morse. 4 timmar alltså. Han vaknar nog snart med ett vrål, då han brukar hålla endast 3 timmar mellan sina måltider.

Idag skulle jag egentligen ha städat, tvingade barnen att plocka undan ordentligt på sina rum igår för att jag enkelt skulle kunna dammsuga idag. Men Jamie hällde ut alla små "pluttar" från spelet råttfällan på Neos golv innan vi åkte i morse så min motivation försvann. Jag ska försöka hitta den igen...men nu är klockan redan halv tolv så jag och Sam kommer inte att hinna med så mycket till innan det är dags att åka och börja hämta hem alla barn.

I morgon är det dags för BCV besök, Sam ska få sprutor vilket jag inte alls ser fram emot. Min bebis <3 :(

Onsdag 11 April

Hur är det nu, är det i April som man får veta hur många semester dagar man har att ta ut?
Är lite osäker på hur många det blir för mig i år, då jag varit föräldraledig sedan december. Nåja, minst fyra veckor iaf. Snart dags att börja planera in allt, när ska jag börja jobba igen? Planen är väl att jag ska avsluta mammaledigheten med att ta ut semester och så börja jobba i Augusti. Suck.

Ser fram emot sommaren iaf! Barnen ska lära sig att simma är det tänkt! Jag kör simskola med dem. Kommer ihåg hur jag lärde mig att simma på simskola, så jag tänkte köra likadant med ungarna så får vi väl se hur det går.
Sedan ska de lära sig att cykla också. Ida-Marie och Neo alltså. Jamie får nog allt köra med stödhjul, fastän man inte ska det. Eller? Han kan ju det mesta, så det förvånar mig inte om han ockå lär sig cykla i sommar...lillen som tror att han är mycket äldre än vad han är.

I år ska vi försöka klämma in ett besök till Furuvik också! Vår tradition som vi inte gjorde förra året då det blev besök på både Gröna Lund och Liseberg istället.
Och så ska vi ner till hääääärliga Göteborg i år igen! Underbart! Det är sommar för mig, Göteborg. Morbror ska åka till Finland på semester, så då passar vi på att ockupera hans hus. Barnen ser fram emot Liseberg, jag ser fram emot att ligga på stranden utanför morbrors hus. Släppa lös fyra barn på stan i Göteborg kan ju få en att bli lite svettig. Vi tappade bort Jamie i fem minuter (eller mindre) på Universeum (?) förra året.

Nu får det bli sommar! Så att vi kan bygga ihop barnens studsmatta och ta fram poolen här hemma! Åh så härligt..

Tisdag kväll

För att sammanfatta den här dagen:
lekt babyrytmik
gjort tavlor med barnens hand/fotavtryck
Ida-Marie blev magsjuk

SKIT! Huuuuuur kan det bryta ut nu!? Om Neo smittde henne så borde det hänt tidigare. Neo var ju för sjutton smittfri i torsdags! Och jag har för mig att det kan bryta ut senast 48 timmar efter att man blivit smittad, dvs i lördags... Jag blir så trött! Magsjuka här hemma är ALDRIG som en magsjuka ska vara, barnen kan vara friska i 2 dygn mellan kräkorna, få tillbaka magsjukan 5 gånger i rad under en två månaders period, spy som en gris och sedan äta som en häst och behålla maten. Eller äta ingenting och ändå spy som en gris.

Jättekul. Även den här svängen så jobbar Janne. Sam har varit hopplös bara för att jag vill ta hand om Ida-Marie.
Och nu när han somnade och jag äntligen skulle koka blåbärssoppa, då var det en förpackning öppnad (GAMMAL) blåbärssoppa vi hade! Pulvret var som sten, bara att kasta. Jag vill ha avbyte. NU.

Tisdag 10 april

Påsken har passerat utan att vi firat den egentligen. Barnen har pyntat lite påskris och så har de självklart gått på jakt efter påskägg! Janne har jobbat mest hela tiden, så det blev ingen påskmat här hemma. Känns ju så där att stressa med att fixa påskmat när Janne ska iväg och jobba. Men men, det är ju bara påsk, ingen "riktig" högtid i vår familj så det spelar inte så stor roll. Jag påskpyntade mig själv genom att bleka håret så att det blev gult och sitta ute i solen så att ansiktet blev rött. Vackert!...

Nu har alla barnen påsklov. De fick en tidig start på lovet redan förra veckan då Neo blev magsjuk, vi behöll alla barnen hemma redan från onsdagen så att vi inte skulle sprida någon smitta vidare. Tack och lov så gick magsjukan över fort och ingen annan blev smittad den här gången!

Idag är det regnväder ute, så vi får stanna inne och leka hela långa dagen. Ida-Marie, Neo och Jamie är nyfikna på vad babyrytmik, som jag och Sam har gått på, är för något. Så idag ska de få ta varsin docka och så ska jag och Sam visa dem. Får se hur mycket melodier jag kommer ihåg, texterna lyckades jag hitta på internet iaf.

Men innan vi sätter fart med det så väntar vi på att Ida-Marie ska vakna så att vi kan äta frukost allihopa!
Och som det låter på minimannen i huset så tycker han visst att det skulle passa fint med en liten lur nu också.

April april

Ida-Marie har lurat mig redan. Hon satt på toaletten och ropade: Mamma! Det kom kiss på golvet!
Jag kände hur den stora sucken kom fram inom mig, hur sjutton lyckas en så stor tjej kissa på golvet??
Jag: VA?! Hur kunde det göra det?!
Då skrattar Ida-Marie gott inne på toaletten och utbrister: April april!

Min lillasyster har också lyckats lura mig. Så nu är jag på helspänn. Jag ska INTE bli lurad en gång till idag.

Iofs så började jag morgonen med att springa in till barnen och ropa: SKYNDA ER! Det är fullt i hundvalpar på altanen! Moahahaaa... Hoppas ingen blev för besviken...